Parený rožok

Parený rožok bol v minulosti veľmi obľúbenou nástrahou. Aj v tejto dobe však ide o dobrú nástrahu, ktorej dávam priestor predovšetkým v zime. Jej príprava je veľmi jednoduchá. 
 
Čo budeme potrebovať:
 
  1. rožok alebo sendvičový chlieb
  2. drevené doštičky
  3. mikroténové vrecko
  4. zátky z plastových fliaš
  5. nádobu na zaťaženie
  6. nôž alebo vyrezávač
  7. ihlu a niť
 
Ako na to:
 
Rožok na pár sekúnd namočíme do vody, vložíme do mikroténového vrecka a v ňom do mikrovlnnej rúry na 30 sekúnd.
 
Po vytiahnutí z rúry, položíme rožok na drevenú podložku, kde sme rozmiestnili plastové vrchnáky. Tie zabránia, aby bol rožok úplne zlisovaný na tenkú placku. Po tomto položíme na rožok doštičku a zaťažíme ju, napríklad nádobou v ktorej je naliata voda. Po minúte môžme rožok odkryť.
 
Takto zlisovaný rožok, nakrájame na kocky, alebo z neho vysekneme okrúhliačiky. Tieto ešte zakiaľ su mäkké navlečieme pomocou ihly na niť. Následne pri každom jednom kúsku urobíme uzlík vďaka ktorému potom môžeme nástrahu ľahko umiestniť na háčik. Po vysušení buď priamo na vzduchu alebo v rúre nástraha stvrdne a nedá sa napichnúť na háčik. Pred tým môžeme rožok namočiť napríklad do ochutenej želatíny, pudingu, alebo dipu. Sparený a nakrájaný rožok môžeme hodiť aj do vrecka s koreninami, práškovým pudingom, dipom,  ktoré nafúkneme a zamiešame.
Lisovaný rožok je vynikajúcou nástrahou v zime na jalca a ploticu. Okrem toho je účinný v podobe rohlíkoveho boiles aj na iné kaprovité ryby počas celého roka. Jeho príprava je jednoduchá, lacná a dostupná. 
 
Petrov zdar