Výroba kohútieho skalpu
Potrebujeme dobre odrezané hlavy z kohúta. Najlepšie z dvojročných kohútov v zime. V tomto prípade som také nemal k dispozícii, ale aj tak si myslím, že pre potreby tohto článku sú postačujúce. Na obrázku je presne časť hlavy odkiaľ skalp pochádza.
Čo budeme potrebovať:
- hlavy z kohútov (samozrejme môže to byť aj sliepka)
- ostrý nôž, skalpel alebo žiletku
- špendlíky
- hrubý papier, alebo kartón
- soľ
Ako na to:
Na hlave obrežeme, hrebienok nad okom a zobákom, ušnice a lalok. Potom stiahneme kožu. Nie je tu žiadne mäso, len podkožný tuk.
Zo stiahnutého skalpu pomocou, noža, skalpela, žiletky alebo iného ostrého predmetu zoškrabeme podkožný tuk. Položíme ho perím naspodok na papier, alebo kartón. Pomocou špendlíkov ho napneme a zasolíme, okrem toho ho môžeme potrieť proxidom vodíka, denturovým liehom. Soľ vyťahá všetku vlhkosť a vysuší ho.
Po vysušení soľ zo skalpu zoškrábeme, alebo vykefujeme. Na fotografiách to nie je, ale vysušený skalp, alebo perie zvyknem ešte vložiť do kartónovej škatule a zastriekam Biolitom, alebo iným prostriedkom proti hmyzu. Ak ho budete dobre skladovať bez vlhkkosti, má dlhú životnosť.
Petrov zdar