Grundle
Suroviny a postup: drobné rybky (hrúziky, slíže), dochrumkava vyprážané vcelku i s hlavou, v horúcej bravčovej masti. Ryby vypitváme, dobre posolíme a asi 1-2 hodiny necháme na chladnom mieste odležať. Potom ich utierkou osušíme a 1/2 hodiny máčame vo vodou rozriedenom (1 : 1) surovom mlieku. Nakoniec ryby obalíme v strúhanke, rozšľahaných vajíčkach a opäť v strúhanke. Vyprážame prudko z oboch strán. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou ako chuťovku k bielemu vínu alebo pivu.
Grundle II
Suroviny: drobné rybky (originál slíž alebo hrúz), soľ, mleté čierne korenie, jemne rozomletý yzop, hladká múka, vajce, strúhanka na trojobal prípadne namiesto toho soľ, mlieko a hladka múka.
Postup: po očistení rybky, osolíme a necháme asi polhodinu odležať, potom ich osušíme, potom ich poprášime hladkou múkouzmiešanou s grilovacím korením alebo rybím korením a usmažíme v oleji. Môžeme ich obaliť v trojobale (do vajíčka dáme korenie a štipku yzopu). Namočíme do osoleného mlieka, obalíme v hladkej múke s korením.