Kotlíkové halászle
Čo budeme potrebovať:
- kotlík (naj medený s rovným dnom)
- voda (s mäsom 1:1)
- soľ
- ryby (kapor, sumec, mrena, šťuka, biela ryba) – zubáča a ostrieža tam nedávajte
- mlieč a ikry
- červená čerstvá paprika
- mletá paprika (jemne pálivá, polievková lyžica na 1 kg mäsa)
- cibuľa
Ako na to:
Ryby naporcujeme na hrubo a 3-4 hodiny pred prípravou posolíme. Mäso neumývame, musí zostať krvavé. Na dno poukladáme hlavu, chvosty a drobné ryby. Cibuľu nakrájame na drobno, dáme na ryby spolu s čerstvou červenou paprikou a posypeme mletou červenou paprikou. Paprika by nemala byť ostro pálivá. Na túto vrstvu idú kúsky rýb, pričom môžeme takto urobiť aj viac vrstiev. Následne tieto vrstvy zalejeme studenou vodou a varíme minimálne 30 minút, pričom polievka môže prebublávať. Asi po 15 minútach dáme do polievky jednu tretinu mletej papriky a pred koncom varenia poslednú tretinu. Mlieč a ikry sa dávajú variť v polovici varenia.