Polotovar na šaláty

 

Na prípravu budeme potrebovať:

  1. ryby  - je úplne jedno aké /naj sú také okolo 15 – 20 cm, väčšie treba naporcovať/,
  2. ocot,
  3. DEKO,
  4. cibuľa ,
  5. koreňová zelenina.

Koreniny:

  1. soľ,
  2. cukor,
  3. celé korenie,
  4. nové korenie,
  5. bobkový list,
  6. tymián
  7. horčičné semeno.

Najprv ryby vypitváme, očistíme od šupín, oddelíme hlavu a plutvy, dôkladne opláchneme a zbavíme nečistôt. Ryby nasolíme, viac ako normálne a necháme uležať v chladničke 3-4 dni. Ryby pustia vodu a mäso sa spevní. Uležane mäso sa potom opláchne v studenej vode a naloží v 6% octovom náleve /1l octu + 0,5 l vody/. V tomto náleve nechať ryby 3-4 dni.

Zmäknuté kosti s chrbticou ľahko odstránime, narezaním v mieste chrbtice, čím nám vzniknú dve filety. Opláchneme ich vodou a začneme vkladať do nádoby, tu ich prekladáme cibuľou, uvarenou a vychladenou koreňovou zeleninou. Nakoniec zalejeme nálevom na uhorky /Deko/, alebo celé korenie, nové korenie, bobkový list, tymian, horčične semienko, cukor, ocot a voda v pomere 1:1 /4% octový nálev/. Po naložení a zaliatí, treba vytlačiť všetok vzduch z nádoby.

Toto je polotovar z ktorého sa môže vyrobiť čokoľvek, po vytiahnutí mäsa z nálevu je treba nálev z mäsa vytlačiť napr. cez sito.