Polotovar na šaláty
Na prípravu budeme potrebovať:
- ryby - je úplne jedno aké /naj sú také okolo 15 – 20 cm, väčšie treba naporcovať/,
- ocot,
- DEKO,
- cibuľa ,
- koreňová zelenina.
Koreniny:
- soľ,
- cukor,
- celé korenie,
- nové korenie,
- bobkový list,
- tymián
- horčičné semeno.
Najprv ryby vypitváme, očistíme od šupín, oddelíme hlavu a plutvy, dôkladne opláchneme a zbavíme nečistôt. Ryby nasolíme, viac ako normálne a necháme uležať v chladničke 3-4 dni. Ryby pustia vodu a mäso sa spevní. Uležane mäso sa potom opláchne v studenej vode a naloží v 6% octovom náleve /1l octu + 0,5 l vody/. V tomto náleve nechať ryby 3-4 dni.
Zmäknuté kosti s chrbticou ľahko odstránime, narezaním v mieste chrbtice, čím nám vzniknú dve filety. Opláchneme ich vodou a začneme vkladať do nádoby, tu ich prekladáme cibuľou, uvarenou a vychladenou koreňovou zeleninou. Nakoniec zalejeme nálevom na uhorky /Deko/, alebo celé korenie, nové korenie, bobkový list, tymian, horčične semienko, cukor, ocot a voda v pomere 1:1 /4% octový nálev/. Po naložení a zaliatí, treba vytlačiť všetok vzduch z nádoby.
Toto je polotovar z ktorého sa môže vyrobiť čokoľvek, po vytiahnutí mäsa z nálevu je treba nálev z mäsa vytlačiť napr. cez sito.