Rýchle vypitvanie pstruha
Lososovité ryby sú nie len chutné, ale ich nespornou výhodou je aj to, že sa pomerne ľahko čistia. V podstate pomocou niekoľkých jednoduchých ťahov rybu vypitváme za niekoľko sekúnd. Podľa toho či budeme rybu hneď pripravovať, túto po vypitvaní opláchneme, alebo bez oplachovania vložíme do vrecka a dáme zamraziť. U lososovitých rýb nie je potrebné šupiny škrabať, pretože sú jemné.
Čo budem potrebovať:
Ostrí nôž alebo nožnice
Ako na to:
Pomocou noža rozrežeme brušnú dutinu od análneho otvoru až po hlavu. Uchopíme hornú čelusť, tak že sa otvoria ústa ryby, tým sa oddiali tenká koža pod jazykom resp. spodnou čelusťou. Kožu naskrz prepichneme špičkou noža a prerežeme. Palcami oboch rúk roztvoríme pri hlave brušnú dutinu. Palec vtlačíme do hrtanu, prichytíme si ho ukazovákom a jedným ťahom vytiahneme žiabre a vnútornosti von. Potom už len palcom vytlačíme ľadvinu a ryba je vypitvná.
Citlivejším čitateľom sa ospravedlňujem, ale pitvanie bez krvi nie je možné. Osobne vyznávam filozofiu, že každý rybár si má právo privlastniť ryby v súlade s príslušnými predpismi, ale racionálne s rozumom. Občasné privlastnenie rýb je úplne v poriadku. Je však nesprávne koristenie (keď berú, zoberiem všetko), plnenie mrazničky za každú cenu, aj keď viem, že ryby neskonzumujem, kŕmenie hydiny, prepočítavanie na cenu povolenky, vymieňanie za alkohol, cigarety, drogy a podobne.
Petrov zdar