Vianočná kapustnica s údenou rybou

Suroviny

  • 0,5 kg kyslá kapusta
  • 0,5 l kapustová voda kapustnica)
  • za hrsť sušených húb (naj dubáky)
  • 1 strúčik cesnaku
  • údené ryby (naj kapor, pstruh)
  • 1 kg zemiakov
  • cibuľa
  • maslo
  • olej
  • soľ

Postup:

Kapustu,kapusnicu,huby a cesnak dáme variť. Asi po polhodine varenia, vložíme do polievky udené ryby, ale musíme dávať pozor, aby sa nerozvarili. Po asi 15 minútach ryby vyberieme a kapustnicu dochutíme lyžicou masla prípadne soľou (niekto dáva aj smotanu). Súčasne uvaríme zemiaky a na panvici do sklovita usmažíme na drobno pokrájanú cibuľu. Vodu zo zemiakov môžeme vliať do kapusnice. Zemiaky roztlačíme spolu s usmaženou cibuľou, inou verziou je zmiešanie zemiakov s bryndzou alebo kyslou smotanou.  Pri servírovaní sa na dno taniera položí kôpka zemiakov a tá sa zaleje uvarenou kapusnicou. Ryby sa konzumujú zvlášť.