Vianočná kapustnica s údenou rybou
Suroviny
- 0,5 kg kyslá kapusta
- 0,5 l kapustová voda kapustnica)
- za hrsť sušených húb (naj dubáky)
- 1 strúčik cesnaku
- údené ryby (naj kapor, pstruh)
- 1 kg zemiakov
- cibuľa
- maslo
- olej
- soľ
Postup:
Kapustu,kapusnicu,huby a cesnak dáme variť. Asi po polhodine varenia, vložíme do polievky udené ryby, ale musíme dávať pozor, aby sa nerozvarili. Po asi 15 minútach ryby vyberieme a kapustnicu dochutíme lyžicou masla prípadne soľou (niekto dáva aj smotanu). Súčasne uvaríme zemiaky a na panvici do sklovita usmažíme na drobno pokrájanú cibuľu. Vodu zo zemiakov môžeme vliať do kapusnice. Zemiaky roztlačíme spolu s usmaženou cibuľou, inou verziou je zmiešanie zemiakov s bryndzou alebo kyslou smotanou. Pri servírovaní sa na dno taniera položí kôpka zemiakov a tá sa zaleje uvarenou kapusnicou. Ryby sa konzumujú zvlášť.