Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Dubnici nad Váhom

            Stredné Považie, na ktorom sa nachádza Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Dubnici nad Váhom, je od nepamäti bohatá na vodne toky. Ilavskou kotlinou preteká najdlhšia slovenská rieka Váh, do ktorej sa vlievajú a vlievali potoky vyvierajúce v pohorí Bielych Karpát a Strážovských vrchov. Už v minulosti tu rieka vytvárala vnútrozemskú deltu, ktorá bola bohatá na rybiu osádku, preto sa nemožno ani diviť tomu, že ryby sa tu lovili už od najstarších čias. Rybári v Ilave, Dubnici nad Váhom a ich okolí sa nepochybne snažili venovať rybárstvu a za tým účelom sa aj stretávali. No žiaľ o tomto sa nepodarilo zabezpečiť žiaden hodnoverný doklad.

            Zo zachovaných dokumentov však vieme, že dňa 7.4.1946 sa Ilave stretlo 31 športových rybárov, ktorí sa rozhodli  založiť vlastný Rybársky spolok s pôsobnosťou na území okresu Ilava, riadiaceho sa stanovami Zväzu rybárskych spolkov. Tento spolok síce vyvíjal aktivitu no neustále sa v ňom vyskytovali rozpory, ktoré vyvrcholili mimoriadnym valným zhromaždením dňa 28.7.1948, kde bol zvolený nový výbor a založený Ľudový rybársky spolok v Ilave do ktorého sa včlenil aj rybársky spolok z Ladiec.  Začiatky organizovaného rybárstva neboli ľahké, pretože športoví rybári mohli rybárske právo uplatňovať len obmedzene na Porubský potok, Nosický kanál s Prejtou, Gápelský potok a Váh, pričom aj tu sa vyskytovali s jeho uplatňovaním problémy.  V nasledujúcich rokoch spočíval práca výboru predovšetkým v zabezpečovaní rybnatosti vôd a rozširovaní revírov.

            V roku 1957 došlo na základe výnosu ministerstva vnútra ČSR k zmene názvu na Miestnu organizáciu Slovenského zväzu rybárov.

            Dňa 26.3.1961 bolo na valnej členskej schôdzi prijaté uznesenia, ktorým sa vzhľadom na členskú základňu rozhodlo o premenovaní  organizácie na Miestnu organizáciu SSR v Dubnici nad Váhom.

            V roku 1981 došlo na základe toho, že počet dospelých členov presiahol 500 k zmene organizačnej formy na  Mestskú organizáciu  SRZ v Dubnici nad Váhom, ktorá sa ďalej skladala z troch obvodných organizácii v Dubnici nad Váhom, Ilave a Novej Dubnici a tak je to až doteraz.

            Od vzniku Ľudového rybárskeho spolu v Ilave až doteraz rybárska organizácia postupne prispievala k rozvoju rybárstva a ochrane životného prostredia. Na základe jej investičných akcii boli vybudované nové vodne plochy (rybníky Prejta-Vystrkov, rybník v Ilave), už existujúce revíry boli zveľadené alebo zachránené (rybník Slávnica, rybníky v Tunežiciach, Dúlovske bariny, štrkovisko Dubnička. Vďaka jej existencii v súčasnosti môžeme v potokoch uloviť pstruha potočného a vo Váhu hlavátku podunajskú. 

            Je najväčším občianskym, združením v regióne.

            Mestskú organizáciu v súčasnosti v športovom rybolove reprezentuje len družstvo v prívlači, ktoré sa v roku 2006 stalo víťazom 1. ligy.

            Mestská organizácia SRZ v Dubnici nad Váhom obhospodaruje 12 kaprových vôd a 15 pstruhových vôd, vlastnú násadu si dochováva v rybníku Ilava za pivovarom a v 7 chovných pstruhových potokoch.  

ILDCA.doc (1646080)

Petrov zdar